Aflofarm z Dyrektorem Rynków Zagranicznych

24 stycznia 2018 r.

Aflofarm z Dyrektorem Rynków Zagranicznych

Paweł Tomczak, poprzednio Prezes Zarządu firmy Walmark, objął funkcję Dyrektora Rynków Zagranicznych w firmie Aflofarm Farmacja Polska. Powołanie nowego stanowiska jest zapowiedzią nowej strategii rozwoju firmy na rynkach zagranicznych.

Paweł Tomczak zaczynał swoją karierę w marketingu w branży FMCG. Przez ostatnie 15 lat piastował różne funkcje w firmach z branży farmaceutycznej. Pierwszą była US Pharmacia (późniejsza USP Zdrowie), gdzie sześć lat spędził w marketingu przechodząc od stanowiska Brand Managera, aż do Marketing Unit Directora. W 2007 roku objął stanowisko Dyrektora Sprzedaży, przejmując odpowiedzialność za całość aktywności komercyjnych firmy na rynku aptecznym, jak i pozaaptecznym. Na początku 2011 roku dołączył do Grupy Sanofi jako Dyrektor Generalny spółki Nepentes S.A., którą Sanofi kupiło kilka miesięcy wcześniej. Po kilku miesiącach przejął stery całego biznesu OTC Sanofi w Polsce. W drugiej połowie 2013 roku objął stanowisko Dyrektora Generalnego spółki Walmark. Do Aflofarmu trafił  z początkiem 2018 r.
Powołanie nowego stanowiska jest zapowiedzią nowej strategii rozwoju Aflofarmu na rynkach zagranicznych:

Dotychczas rola Aflofarmu polegała przede wszystkim na pozyskiwaniu zagranicznych dystrybutorów dla naszych produktów. Dzięki tej strategii nasze produkty są już dostępne w 30 krajach na całym świecie, w tym w Europie, Azji, Stanach Zjednoczonych, czy na Bliskim Wschodzie. Teraz będziemy dążyć  do tego, by samodzielnie tworzyć struktury naszej organizacji poza granicami kraju, a także wspierać rozpoznawalność i pozycje naszych marek na tych rynkach,

powiedział Paweł Tomczak

Backgrounder
Aflofarm to dynamicznie rozwijająca się firma, działającą w sektorze ochrony zdrowia już od niemal trzydziestu lat. Każdego roku zdobywa coraz wyższe pozycje w rankingach firm farmaceutycznych. Obecnie Aflofarm to pierwsza firma w segmencie leków bez recepty, z takimi wiodącymi markami jak: Desmoxan, Opokan czy Neosine.

W trosce o Pacjentów firma wdraża najbardziej innowacyjne i złożone produkty na rynku. Bazując na badaniach, a przede wszystkim na bezpośrednim kontakcie z człowiekiem stara się tworzyć rozpoznawalne marki produktów, które poprawiają zdrowie i jakość życia Polaków.

Więcej informacji na temat firmy można znaleźć na stronie internetowej http://www.aflofarm.com.pl/ oraz na oficjalnym profilu firmy na portalu LinkedIn: www.linkedin.com/company/aflofarm-farmacja-polska-sp-z-o-o

Paweł Tomczak.jpg

Prezes Aflofarmu wśród najbardziej wpływowych ludzi polskiej gospodarki

Jacek Furman znalazł się na 31. miejscu listy najbardziej wpływowych ludzi polskiej gospodarki według Dziennika Gazeta Prawna. Prezes Aflofarmu jest jedynym przedstawicielem branży farmaceutycznej. Oprócz niego na liście znaleźli się także m.in. Mateusz Morawiecki, Andrzej Duda, Marek Belka, Donald Trump, Emmanuel Macron, Theresa May czy Elon Musk.
Olimpijczyk Filip Wypych w kampanii reklamowej NeoMag Skurcz

Filip Wypych – polski olimpijczyk i brązowy medalista Mistrzostw Europy w pływaniu stylem dowolnym został twarzą kampanii reklamowej suplementu diety Neomag Skurcz. Kampania reklamowa z udziałem sportowca ruszyła 17 stycznia 2018 r.
Fundacja Aflofarm rusza z ogólnopolską kampanią społeczną „Nie spal się na starcie”

Głównym celem kampanii jest promowanie postaw antynikotynowych wśród młodzieży w wieku 12-16 lat, a zwłaszcza walka z sięganiem po pierwszego papierosa. Organizatorem akcji jest Fundacja Aflofarm, a kampania swoim zasięgiem obejmie kluczowe media: prasę, telewizję, radio oraz media społecznościowe. Patronat nad akcją objął m.in. Minister Edukacji Narodowej.
Teresa Lipowska twarzą kampanii reklamowej marki Vicard

Teresa Lipowska - aktorka, znana przede wszystkim z roli Barbary Mostowiak w serialu „M jak Miłość” wystąpiła w reklamie suplementu diety Vicard, wspomagającego prawidłową pracę serca. Kampanię reklamową z udziałem aktorki od 1 stycznia można zobaczyć w największych stacjach telewizyjnych.

Prezes Aflofarmu wśród najbardziej wpływowych ludzi polskiej gospodarki