Prezes Aflofarmu Menedżerem Roku Regionu Łódzkiego

Jacek Furman został laureatem dziewiątej edycji konkursu Menedżer Roku Regionu Łódzkiego, organizowanego przez Polska Press i Łódzką Lożę Business Center Club. Prezes zarządu firmy Aflofarm Farmacja Polska otrzymał nagrodę w kategorii „duża firma”. Gala wręczenia nagród odbyła się w czwartek, 23 lutego w sali koncertowej Filharmonii Łódzkiej.

Jacek Furman odebrał statuetkę Menedżera Roku Regionu Łódzkiego z rąk Pana Marcina Polaka, prezesa łódzkiego oddziału wydawnictwa Polska Press:

Dzisiejsza nagroda jest zasługą całego dużego zespołu, z którym mam przyjemność na co dzień pracować. Współpraca z tak zróżnicowaną grupą ludzi, składającą się z lekarzy, farmaceutów, biologów czy marketerów jest dla mnie niesamowitą, codzienną przygodą. Na końcu tej wspólnej pracy powstają produkty, które w sposób realny wpływają na zdrowie ludzi i poprawiają ich komfort życia

Jacek Furman, prezes zarządu Aflofarm Farmacja Polska

Firma Aflofarm Farmacja Polska jest jednym z największych pracodawców w województwie łódzkim. Łącznie zatrudnia ponad 800 osób w trzech fabrykach – w Pabianicach, Rzgowie i Ksawerowie. Warto podkreślić także wysoką dynamikę wzrostu zatrudnienia - w ciągu ostatnich siedmiu lat liczebność zespołu podwoiła się.
2016 rok był z pewnością jednym z najbardziej intensywnych dla Aflofarmu. Firma wprowadziła na rynek kilka nowych produktów. Wśród najważniejszych można wymienić chociażby Stepcil, czyli lek na receptę stosowany w leczeniu chromania przestankowego, czyli objawu chorobowego, związanego z niedokrwieniem. Wprowadziła także leki bez recepty, takie jak Dafurag Max – pierwszy w Europie lek z furazydyną w dawce 100 mg w tabletce oraz Inventum – czyli jeden z pierwszych w Polsce leków z sildenafilem bez recepty. 2016 rok był także rekordowym rokiem dla firmy pod kątem przychodów.
Aflofarm Farmacja Polska od kilku lat nieprzerwanie jest liderem w sprzedaży w segmencie leków bez recepty (OTC), z ponad 7% udziałem w rynku. To właśnie leki odpowiadają za największą część przychodów firmy i są najważniejszą kategorią produktową od początku jej funkcjonowania. Co ciekawe, w ciągu kilku lat Aflofarm zbudował bardzo silną pozycję także w branży kosmetycznej. Według danych IMS Health, obecnie zajmuje drugie miejsce w Polsce pod względem sprzedaży dermokosmetyków w aptekach.
Konkurs Menedżer Roku Województwa Łódzkiego ma na celu wyłonienie najlepszych menedżerów w województwie łódzkim. Do konkursu zgłaszani są menedżerowie, którzy wykazali się w minionym roku największą skutecznością w zarządzaniu firmą, co przełożyło się na jej szybki wzrost i ponadprzeciętnie dobre wyniki firmy. Nie są to jednak jedyne kryteria. Kandydaci do tytułu są oceniani także przez swój zespół oraz przez lokalne środowisko biznesowe, powinni działać etycznie, przestrzegając zasad prawnych i reguł zdrowej konkurencji. Pod uwagę brana jest także ich wrażliwość na potrzeby społeczne, działalność charytatywna, wspieranie lokalnych inicjatyw oraz szerokie stosowanie w praktyce zasad odpowiedzialnego biznesu.

Aflofarm to dynamicznie rozwijająca się firma, działająca w sektorze ochrony zdrowia już od ponad dwudziestu lat. Każdego roku zdobywa coraz wyższe pozycje w rankingach firm farmaceutycznych. Obecnie Aflofarm to wiodąca firma w segmencie leków bez recepty, z kluczowymi markami, takimi jak: Desmoxan, Opokan, Diohespan, Neosine, Pulneo, Herbapect, Lipomal. Aflofarm to niekwestionowany lider w zakresie nowoczesnych technologii farmaceutycznych. W trosce o Pacjentów firma wdraża najbardziej innowacyjne i złożone produkty na rynku. Bazując na badaniach, a przede wszystkim na bezpośrednim kontakcie z człowiekiem tworzy rozpoznawalne marki produktów, które poprawiają zdrowie i jakość życia Polaków. Więcej informacji na temat firmy można znaleźć na stronie internetowej http://www.aflofarm.com.pl/ oraz na oficjalnym profilu firmy na portalu LinkedIn: www.linkedin.com/company/aflofarm-farmacja-polska-sp-z-o-o