Aflofarm z nowym Dyrektorem ds. Zapewnienia Jakości

Gabriela Kozłowska została nowym Dyrektorem ds. Zapewnienia Jakości w firmie Aflofarm Farmacja Polska. Na tym stanowisku zastąpiła Andrzeja Szymańskiego, który objął funkcję Doradcy Zarządu w zakresie spełniania wymagań prawnych związanych z utrzymaniem jakości we wszystkich wytwórniach spółki.

Andrzej Szymański rozpoczął pracę w Aflofarmie w 1991 r. jako Kierownik Laboratorium Galenowego w Ksawerowie. Następnie, przez pięć lat pełnił funkcję Dyrektora ds. Produkcji w fabryce leków Aflopa. W 2002 r. objął funkcję Głównego Specjalisty ds. Systemów Zapewnienia Jakości, którą sprawował aż do 2016 r.
Gabriela Kozłowska dołączyła do zespołu Aflofarm Farmacja Polska w 1995 roku jako pracownik produkcji leków Rzgowie. Szybko przeniosła się jednak do laboratorium, gdzie pracowała na stanowisku laboranta kontroli jakości. W 2001 roku objęła funkcję kierownika kontroli jakości. Następnie przeniosła się do zakładu produkcji leków w Ksawerowie. W kwietniu 2013 roku awansowała na stanowisko Zastępcy Głównego Specjalisty ds. Systemów Zapewnienia Jakości, gdzie blisko współpracowała m.in. z Andrzejem Szymańskim.
Pion Zapewnienia Jakości odgrywa szczególnie ważną rolę w Aflofarmie. Firma zarządza portfelem ponad 500 aktywnych pozycji produktowych, a każdy z nich powstaje w warunkach organizacyjnych, technicznych oraz jakościowych zgodnych z wymaganiami prawa farmaceutycznego.

Farmaceutyczna jakość jest jednym z naszych największych wyróżników i elementem, który łączy wszystkie nasze kategorie produktowe. Naszą najważniejszą kategorią są leki OTC oraz RX. W portfolio mamy też produkty, które nie są lekami, takie jak wyroby medyczne, suplementy diety, kosmetyki i produkty dla sportowców. Warto zauważyć, że każda z tych kategorii powstaje w środowisku właściwym dla leków, a więc zdecydowanie powyżej ogólnie obowiązujących norm. Głównym zadaniem Zespołu Zapewnienia Jakości jest koordynacja tego procesu.

Jacek Furman, prezes zarządu Aflofarm Farmacja Polska.

Pion Zapewnienia Jakości w Aflofarmie obecnie liczy 100 pracowników. Jego istotnym elementem są działy Kontroli Jakości funkcjonujące przy Wytwórniach w Rzgowie, Ksawerowie i Pabianicach, gdzie wykonywane są analizy fizyko-chemiczne oraz mikrobiologiczne.

Zadaniem Pionu Zapewnienia Jakości jest zapewnienie, aby wszystkie te produkty były wytwarzane we właściwych warunkach, określonych w Rozporządzeniu Ministerstwa Zdrowia w sprawie Dobrej Praktyki Wytwarzania (GMP) oraz kontrola nad tym, aby spełniały wymagania dokumentacji rejestracyjnych, a tym samym były bezpieczne dla pacjentów. Z takim stanem rzeczy wiąże się obowiązek posiadania i przestrzegania wielu procedur oraz szczegółowych instrukcji postępowania. To bardzo ważny element naszej pracy, który de facto umożliwia funkcjonowanie firmy na rynku.

Gabriela Kozłowska, dyrektor Działu Zapewnienia Jakości

Aflofarm to dynamicznie rozwijająca się firma, działającą w sektorze ochrony zdrowia już od ponad dwudziestu lat. Każdego roku zdobywa coraz wyższe pozycje w rankingach firm farmaceutycznych. Obecnie Aflofarm to pierwsza firma w segmencie leków bez recepty, z takimi wiodącymi markami jak: Desmoxan, Opokan, NeoMag. Aflofarm to niekwestionowany lider w zakresie nowoczesnych technologii farmaceutycznych. W trosce o Pacjentów firma wdraża najbardziej innowacyjne i złożone produkty na rynku. Bazując na badaniach, a przede wszystkim na bezpośrednim kontakcie z człowiekiem stara się tworzyć rozpoznawalne marki produktów, które poprawiają zdrowie i jakość życia Polaków. Więcej informacji na temat firmy można znaleźć na stronie internetowej http://www.aflofarm.com.pl/ oraz na oficjalnym profilu firmy na portalu LinkedIn: www.linkedin.com/company/aflofarm-farmacja-polska-sp-z-o-o.

Prezes Aflofarmu z nagrodą specjalną EY Przedsiębiorca Roku

Jacek Furman, Prezes Zarządu Aflofarm Farmacja Polska otrzymał Nagrodę Specjalną konkursu EY Przedsiębiorca Roku. Gala finałowa odbyła się w czwartek, 23 listopada w Warszawie.
Aflofarm organizuje antynikotynowe szkolenie dla farmaceutów

Aflofarm Farmacja Polska, wspólnie z Uniwersytetem Medycznym w Łodzi i Łódzką Okręgową Izbą Aptekarską realizuje szkolenie dla farmaceutów pt. „Opieka farmaceutyczna dla pacjentów uzależnionych od nikotyny”. Konferencja szkoleniowa odbędzie się 25 listopada w auli wykładowej Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.
Aflofarm wprowadza pierwszy na świecie lek z furaginą w zawiesinie

Dafurag Junior to pierwszy na świecie lek z furazydyną (zwaną także furaginą) w formie zawiesiny doustnej. Produkt zawiera furaginę w dawce 10 mg/ml. Przeznaczony jest przede wszystkim dla pacjentów pediatrycznych. Wydawany jest z przepisu lekarza i może być stosowany u dzieci powyżej trzeciego miesiąca życia.

Aflofarm wprowadza lek z najwyższą dawką furaginy w Europie

Firma Aflofarm Farmacja Polska wprowadza na polski rynek pierwszy w Europie lek z furazydyną (popularnie zwaną furaginą) w dawce 100 mg. Dafurag Max od listopada będzie dostępny w sprzedaży w aptekach. Lek będzie można kupić bez recepty.