Aflofarm połączył siły z Trec Nutrition

1 października

Aflofarm połączył siły z Trec Nutrition

Przedstawiciele obu spółek podpisali umowę o finalizacji transakcji, w ramach której Aflofarm nabył 100% udziałów Trec Nutrition. Tym samym jedna z największych polskich firm farmaceutycznych przejmie kontrolę nad spółką produkującą specjalistyczne preparaty dla sportowców. Wcześniej pozytywną decyzję w tej sprawie wydał Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Finalizacja transakcji jest pewnego rodzaju kamieniem milowym w historii Aflofarmu. Po raz pierwszy sięgamy po wsparcie z zewnątrz. Zakup Treca otwiera przed nami bardzo duże możliwości w zakresie rozwijania oferty produktów skierowanych do sportowców, mówi Jacek Furman, prezes zarządu Aflofarm Farmacja Polska.

Nie wykluczamy też kolejnych akwizycji firm działających w szeroko rozumianej branży zdrowotnej, podkreśla.

Prezes Aflofarmu zaznacza także, że współpraca między firmami będzie opierała się w dużej mierze na kontynuacji dotychczasowych działań:

Chcemy, by to połączenie niosło ze sobą możliwość wymiany wiedzy, doświadczeń, rozwoju zdolności produkcyjnych i marketingowych. Planujemy utrzymać też wszystkie marki należące do obu spółek, w tym m.in. Formotivę, Beltor i Better Choice, dodaje.

Dzięki tej transakcji Trec Nutrition otrzyma bardzo silnego partnera z mocnym zapleczem w obszarze farmaceutycznym, marketingowym i badawczo - rozwojowym. Za nami kilka miesięcy wzajemnych rozmów i negocjacji, podczas których zdążyliśmy się już dobrze poznać. Jestem przekonany, że połączenie sił z takim inwestorem, jak Aflofarm da mojej firmie potężny impuls do dalszego rozwoju, mówi Lech Kłoczko - założyciel Trec Nutrition.

Nowy prezes zarządu Trec Nutrition

Jaromir Sroga, nowy prezes zarządu Trec Nutrition

W związku z finalizacją transakcji, nowym prezesem zarządu Treca został Jaromir Sroga, który ma ponad dwudziestoletnie doświadczenie, m.in. w zarządzaniu markami i spółkami dużych grup mediowych. Pracował m.in. jako Dyrektor Biura reklamy, a następnie członek zarządu grupy Eurozet, właściciela takich stacji, jak m.in. Radio Zet, Zet Chilli, Zet Gold, Antyradio czy Radio Plus. Od 2015 roku pełnił też funkcję prezesa zarządu Maxus Polska – spółki należącej do GroupM/WPP - największego holdingu reklamowego na świecie. W ramach współpracy z grupą WPP uczestniczył m.in. przy projekcie fuzji dużych domów mediowych MEC i Maxus pod nazwą Wavemaker.

Na stanowisku prezesa zarządu Trec Nutrition zastąpił Lecha Kłoczko - założyciela firmy.

Połączenie sił w obszarze eksportu

Ważnym elementem współpracy między Aflofarmem, a Trec Nutrition będzie rozwój eksportu. W tym zakresie kompetencje obu spółek mogą stworzyć udaną synergię.

Będziemy kontynuować dotychczasową działalność w tym obszarze, ale dodatkowo połączymy siły oraz będziemy wymieniać się doświadczeniami w poszukiwaniu nowych rynków i obszarów działalności za granicą. Stąd przed nami seria spotkań, wymiany doświadczeń pomiędzy branżą farmaceutyczną, a odżywek dla sportowców a może nawet wspólnych spotkań z Klientami zagranicznymi, mówi Paweł Tomczak, dyrektor rynków zagranicznych w Aflofarmie.

Trec Nutrition ma rozwiniętą współpracę z dystrybutorami z ponad 40 krajów na całym świecie, w tym m.in. w Wielkiej Brytanii, Rosji czy Dalekim Wschodzie.

Kontynuacja rozwoju Formotivy

Aflofarm był już wcześniej obecny na rynku odżywek - poprzez parasolową linię produktów dla sportowców Formotiva, która powstała w 2015 roku. Twarzą marki jest znana zawodniczka UFC - Joanna Jędrzejczyk.
Joanna Jędrzejczyk i Michał Karmowski - ambasadorzy Formotivy i Trec Nutrition

Formotiva jest pierwszą marką odżywek dla sportowców od firmy farmaceutycznej. Trec zaś jest doskonale rozpoznawalną marką wśród sportowców z bardzo chlubną historią. Jesteśmy przekonani, że dzięki bliskiej współpracy między spółkami dotrzemy jeszcze skuteczniej do sportowców zarówno z marką Trec jak i Formotiva, mówi Piotr Kozakiewicz, Marketing Manager w Aflofarmie.

Aflofarm już od wielu lat jest liderem na rynku OTC (leków bez recepty) w Polsce z takimi markami jak: Neosine, Pulneo, Desmoxan, Diohespan czy Opokan. W swoim portfolio spółka ma leki (na receptę oraz bez recepty), kosmetyki, suplementy diety, a także wyroby medyczne. Poza ciągłym umacnianiem pozycji rynkowej w Polsce, Aflofarm intensywnie rozwija się także na rynkach zagranicznych. Obecnie produkty firmy można kupić w 30 krajach na całym świecie.

Trec jest polską firmą rodzinną, wyspecjalizowaną w produkcji odżywek dla sportowców, żywności funkcjonalnej i odzieży sportowej oraz niekwestionowanym ekspertem na tym polu. W skład grupy Trec Nutrition wchodzi również m.in. marka odzieżowa Trec Wear.

Aflofarm_hala produkcyjna.jpg

jaromirsroga.png

Jacek-Furman-Aflofarm - Kopia.jpg

JJ&Karmowski.png

Prezes Aflofarmu z nagrodą specjalną EY Przedsiębiorca Roku

Jacek Furman, Prezes Zarządu Aflofarm Farmacja Polska otrzymał Nagrodę Specjalną konkursu EY Przedsiębiorca Roku. Gala finałowa odbyła się w czwartek, 23 listopada w Warszawie.
Prezes Aflofarmu wśród najbardziej wpływowych ludzi polskiej gospodarki

Jacek Furman znalazł się na 31. miejscu listy najbardziej wpływowych ludzi polskiej gospodarki według Dziennika Gazeta Prawna. Prezes Aflofarmu jest jedynym przedstawicielem branży farmaceutycznej. Oprócz niego na liście znaleźli się także m.in. Mateusz Morawiecki, Andrzej Duda, Marek Belka, Donald Trump, Emmanuel Macron, Theresa May czy Elon Musk.