Prezes Aflofarmu z nagrodą specjalną EY Przedsiębiorca Roku

Prezes Aflofarmu z nagrodą specjalną EY Przedsiębiorca Roku

Jacek Furman, Prezes Zarządu Aflofarm Farmacja Polska otrzymał Nagrodę Specjalną konkursu EY Przedsiębiorca Roku. Gala finałowa odbyła się w czwartek, 23 listopada w Warszawie.

Z tego miejsca chciałbym szczególnie podziękować tacie, który był założycielem Aflofarmu i, który 12 lat temu podjął odważną decyzję i przekazał firmę w zarządzanie swoim synom. Tata jest dzisiaj z nami na sali – tato, chciałbym Ci jeszcze raz bardzo podziękować za zaufanie. Gdy przejmowałem firmę, było to 200 osób – dziś jest nas prawie 1000, a obiecuję Ci, że będzie więcej

Jacek Furman, Prezes Zarządu Aflofarm Farmacja Polska

Kilka lat po przejęciu sterów przez Jacka Furmana, Aflofarm zdobył pozycję lidera na rynku leków bez recepty (OTC) w Polsce. Do dziś firma skutecznie rywalizuje na rynku farmaceutycznym z międzynarodowymi koncernami.

EY Przedsiębiorca Roku to jedyna tej rangi, międzynarodowa inicjatywa promująca najlepszych przedsiębiorców. Konkurs organizowany jest na świecie, przez firmę EY od 1986 roku i uczestniczy w nim blisko 60 państw. W Polsce, pierwsza edycja odbyła się w 2003 roku. Od tego czasu inicjatywa zgromadziła wokół idei propagowania osiągnięć polskich przedsiębiorców imponującą społeczność. Należą do niej właściciele najlepszych polskich firm oraz inne autorytety świata biznesu. Grupa ta nieustannie się powiększa, oferując nowym uczestnikom niespotykaną szansę budowania relacji biznesowych.
Jacek Furman odbiera nagrodę

Tegorocznych zwycięzców wybrało niezależne od EY jury.

W jego skład wchodzą wybitne osobowości biznesu oraz laureaci poprzednich edycji konkursu:
·        Jerzy Koźmiński – Przewodniczący Jury, Prezes Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności
·        Leszek Czarnecki – Przewodniczący Rady Nadzorczej Getin Holding
·        Andrzej Dębowski – Prezes Ustka Apartamenty ·        Marcin Iwiński - Przedsiębiorca Roku 2008, Wiceprezes Zarządu CD Projekt
·        Jacek Siwicki – Prezes, Przewodniczący Rady Dyrektorów Enterprise Investors
·        Krzysztof Pawiński – Przedsiębiorca Roku 2011, Prezes Grupy Maspex Wadowice
·        Ewald Raben – Przedsiębiorca Roku 2012, Prezes Grupy Raben
·        Andrzej Wiśniowski – Przedsiębiorca Roku 2013, Twórca firmy WIŚNIOWSKI
·        Adam Krzanowski – Przedsiębiorca Roku 2014, Prezes Grupy Nowy Styl
·        Paweł Buszman – Przedsiębiorca Roku 2015, Prezes Zarządu American Heart of Poland
·        Marcin Grzymkowski – Przedsiębiorca Roku 2016, Prezes Zarządu eobuwie.pl
Aflofarm połączył siły z Trec Nutrition

Przedstawiciele obu spółek podpisali umowę o finalizacji transakcji, w ramach której Aflofarm nabył 100% udziałów Trec Nutrition. Tym samym jedna z największych polskich firm farmaceutycznych przejmie kontrolę nad spółką produkującą specjalistyczne preparaty dla sportowców. Wcześniej pozytywną decyzję w tej sprawie wydał Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Prezes Aflofarmu wśród najbardziej wpływowych ludzi polskiej gospodarki

Jacek Furman znalazł się na 31. miejscu listy najbardziej wpływowych ludzi polskiej gospodarki według Dziennika Gazeta Prawna. Prezes Aflofarmu jest jedynym przedstawicielem branży farmaceutycznej. Oprócz niego na liście znaleźli się także m.in. Mateusz Morawiecki, Andrzej Duda, Marek Belka, Donald Trump, Emmanuel Macron, Theresa May czy Elon Musk.