Aflofarm organizuje antynikotynowe szkolenie dla farmaceutów

Aflofarm Farmacja Polska, wspólnie z Uniwersytetem Medycznym w Łodzi i Łódzką Okręgową Izbą Aptekarską realizuje szkolenie dla farmaceutów pt. „Opieka farmaceutyczna dla pacjentów uzależnionych od nikotyny”. Konferencja szkoleniowa odbędzie się 25 listopada w auli wykładowej Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.

Celem szkolenia jest przekazanie farmaceutom szczegółowej wiedzy na temat opieki farmaceutycznej dla pacjentów, którzy zgłaszają się do aptek z problemem uzależnienia od nikotyny. Podczas szkolenia farmaceuci dowiedzą się m.in. o interakcjach dymu tytoniowego z lekami, problemie zdrowotnym uzależnienia od nikotyny oraz leczeniu zespołu uzależnienia od tytoniu.

Choć w ostatnich latach coraz więcej osób świadomie rezygnuje z palenia papierosów, nadal jest to ogromny problem zdrowotny dla naszego społeczeństwa oraz systemu opieki zdrowotnej. Według danych Ministerstwa Zdrowia aż 9 milionów osób w Polsce wciąż pali papierosy a ponad 50% z nich chce zerwać z nałogiem. Takie osoby szukają wsparcia m.in. w aptekach, dlatego zapewnienie profesjonalnej opieki farmaceutycznej jest kwestią kluczową.

prof. dr hab. n. farm. Andrzej Stańczak – Prodziekan Wydziału Farmaceutycznego ds. Kształcenia Podyplomowego, jeden z wykładowców i współorganizatorów konferencji.

Kurs zostanie zakończony testem sprawdzającym wiedzę uczestników, którego pomyślne zaliczenie umożliwi uzyskanie sześciu twardych punktów edukacyjnych.

Współorganizatorem i sponsorem konferencji jest Aflofarm Farmacja Polska – jedna z największych w Polsce firm farmaceutycznych. Firma działa w sektorze ochrony zdrowia już od prawie trzydziestu lat. Jest liderem na rynku farmaceutycznym w segmencie produktów bez recepty. Aflofarm wspiera zdrowie oferując szeroki asortyment leków, ale także m.in. poprzez realizację projektów badawczo-rozwojowych w obszarze farmacji i medycyny oraz współpracę ze środowiskiem naukowym.

Konferencja szkoleniowa jest istotnym elementem strategii firmy Aflofarm w zakresie edukacji antynikotynowej. W tym roku firma zrealizowała m.in. wewnętrzny program rzucania palenia dla pracowników. Walka z nikotynizmem jest też jednym z głównych celów Fundacji Aflofarm, która została powołana do życia na początku 2017 r.   Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest przesłanie zgłoszenia do biura organizacyjnego pod adresem mailowym www.edukacjaimedycyna.com/konferencje.php. Liczba miejsc na konferencję jest ograniczona.
Program konferencji:
08.30 –  09.00   Rejestracja uczestników i kawa powitalna
09.00 –  09.10   Rozpoczęcie i powitanie uczestników

09.10 –  11.25   Kurs 1.37: Opieka farmaceutyczna dla pacjentów uzależnionych od nikotyny           Część I ·
Interakcje dymu tytoniowego z lekami, prof. dr hab. n. farm. A Stańczak ·
Problem zdrowotny uzależnienia od nikotyny, dr hab. n. o zdr. A. Fronczak

11.25 – 11.45    Przerwa kawowa

11.45 – 14.00    Kurs 1.37: Opieka farmaceutyczna dla pacjentów uzależnionych od nikotyny           Część II ·
Leczenie zespołu uzależnienia od tytoniu, dr n. med. D. Lewandowska, mgr I. Przepiórka

14.00 – 14.30     Przerwa obiadowa
14.30 – 14.45      Desmoxan - skuteczna kuracja mająca na celu leczenie uzależnienia                                         od nikotyny
14.45     Test sprawdzający wiedzę uczestników, zakończenie konferencji