Aflofarm został sygnatariuszem Kodeksu Dobrych Praktyk Reklamy Suplementów Diety

W dniu 31 stycznia 2017 r. Aflofarm Farmacja Polska podpisał Kodeks Dobrych Praktyk Reklamy Suplementów Diety. Głównym celem Kodeksu jest zapewnienie rzetelności informacji przekazywanych konsumentom i wypracowanie wspólnych dla branży standardów reklamy.

Idea stworzenia Kodeksu Dobrych Praktyk powstała wśród producentów i dystrybutorów suplementów. Autoregulacja została wypracowana przez cztery organizacje branżowe – Krajową Radę Suplementów i Odżywek, Polski Związek Producentów Leków Bez Recepty, Związek Producentów i Dystrybutorów Suplementy Polska oraz Polfarmed, czyli Polską Izbę Przemysłu Farmaceutycznego i Wyrobów Medycznych. Aflofarm, który jest członkiem tej ostatniej, a także jednym z liderów na rynku farmaceutycznym w Polsce, dołączył do sygnatariuszy Kodeksu.

Spoczywa na nas, jako na firmie, która jest liderem w segmencie OTC i największym reklamodawcą w kraju, odpowiedzialność za kształtowanie pozytywnych standardów rynkowych. Mimo że od samego początku działalności firmy naszą najważniejszą kategorią produktową są leki, to w portfolio firmy znajdują się także suplementy, dlatego podjęliśmy decyzję o przystąpieniu do Kodeksu. Chcemy, aby przekaz kierowany do naszych konsumentów był czytelny, a właściwości naszych produktów były prezentowane w sposób rzetelny i nie budzący żadnych wątpliwości.

Jacek Furman, prezes zarządu Aflofarm Farmacja Polska.

Kodeks Dobrych Praktyk Reklamy Suplementów Diety zawiera szereg zapisów, które nakładają na producentów suplementów dodatkowe obowiązki w zakresie reklam suplementów.
Wśród zasad, które regulować będzie Kodeks jest m.in. czytelne i jednakowe dla wszystkich tego typu produktów oznaczenie w reklamie, że produkt jest suplementem diety oraz zakaz odnoszenia się w reklamie suplementów do chorób, w taki sposób, który mógłby wskazywać na właściwości lecznicze produktu. Kodeks wyklucza także wykorzystanie wizerunku lekarza w spotach reklamowych suplementów, a także wprowadza ograniczenia dotyczące reklam kierowanych do dzieci.
Firmy, będące członkami inicjatorów Kodeksu, posiadają aż 80% udziału w rynku reklam suplementów diety, a ich przystąpienie do Kodeksu było całkowicie dobrowolne. Ze względu na zobowiązania poczynione przed pojawieniem się Kodeksu, każdy z sygnatariuszy ma 6 miesięcy na wdrożenie i dostosowanie reklam do zapisów autoregulacji.

Aflofarm to dynamicznie rozwijająca się firma, działająca w sektorze ochrony zdrowia już od ponad dwudziestu lat. Każdego roku zdobywa coraz wyższe pozycje w rankingach firm farmaceutycznych. Obecnie Aflofarm to wiodąca firma w segmencie leków bez recepty, z kluczowymi markami, takimi  jak: Desmoxan, Opokan, Diohespan, Neosine, Pulneo, Herbapect, Lipomal.  Aflofarm to niekwestionowany lider w zakresie nowoczesnych technologii farmaceutycznych. W trosce o Pacjentów firma wdraża najbardziej innowacyjne i złożone produkty na rynku. Bazując na badaniach, a przede wszystkim na bezpośrednim kontakcie z człowiekiem tworzy rozpoznawalne marki produktów, które poprawiają zdrowie i jakość życia Polaków. Więcej informacji na temat firmy można znaleźć na stronie internetowej http://www.aflofarm.com.pl/ oraz na oficjalnym profilu firmy na portalu LinkedIn: www.linkedin.com/company/aflofarm-farmacja-polska-sp-z-o-o