Takiej kampanii antynikotynowej jeszcze nie było. Akcja Fundacji Aflofarm trafiła do 27 milionów Polaków

8 listopada 2018 r.

Zakończyła się kluczowa faza kampanii „Nie spal się na starcie” realizowanej przez Fundację Aflofarm z patronatem Ministra Edukacji Narodowej. Organizatorzy akcji wysłali do wszystkich szkół podstawowych i gimnazjalnych w Polsce konspekt zajęć dydaktycznych. Znane są już też wyniki konkursu dla uczniów na film edukacyjny. Antynikotynowy przekaz trafił do milionów Polaków.

zdjecia_artykulu_800x533.jpg

Nowe spojrzenie na problem palenia

Kampania „Nie spal się na starcie” ruszyła na początku roku. Na przełomie stycznia i lutego spot promujący kampanię był emitowany we wszystkich stacjach telewizyjnych w Polsce. Według analizy AGB Nielsen kampania swoim zasięgiem dotarła do ponad 27 milionów Polaków.
To doskonały wynik pierwszej fazy akcji, która porusza problem palenia papierosów z innej, nowej perspektywy. Fundacja Aflofarm postawiła na edukację i profilaktykę nikotynową wśród młodzieży. Położyła przy tym nacisk na szczególnie narażoną grupę młodych ludzi w wieku od 12 do 16 lat. Często nie zdają sobie oni sprawy z zagrożeń związanych z paleniem papierosów. Uważają się za „niezniszczalnych” lub „nieśmiertelnych”. Podejmują próby palenia, jednocześnie wmawiając sobie, że rozstaną się z papierosami za kilka lat. Problem w tym, że dla młodych organizmów papierosy są dużo bardziej szkodliwe niż dla starszych palaczy, a statystyki pokazują, że osoby, które zaczynają palić w młodym wieku, zdecydowanie częściej stają się tzw. hard-smokerami (czyli wypalają dziennie powyżej 20 papierosów). O wiele trudniej też jest im zerwać z nałogiem w przyszłości. Co gorsza, według raportu WHO blisko połowa polskich nastolatków pierwszego papierosa ma już za sobą.

Temat palenia tytoniu jest bardzo chętnie podejmowany w kampaniach społecznych. W ostatnich latach zrobiono w tym kierunku bardzo wiele, a odsetek palaczy z roku na rok spada. Jeśli jednak przyjrzeć się bliżej tym statystykom, okazuje się, że ten antypapierosowy ruch społeczny dotyczy przede wszystkim osób dorosłych. Niestety, wciąż jeszcze brakuje działań prewencyjnych skierowanych do dzieci i młodzieży

- mówi Tomasz Furman, prezes Fundacji Aflofarm.

Infografika. Efekty kampanii

Szkoły włączają się w akcję

Rdzeniem kampanii „Nie spal się na starcie” był jednak nie spot telewizyjny, lecz edukacyjny film stworzony wspólnie z telewizją Discovery i udostępniony w Internecie. Pokazywał on problemy, z jakimi muszą borykać się palacze, takie jak zła kondycja i ogólna utrata zdrowia, widoczne zmiany skóry, trudności finansowe czy negatywny wpływ na otoczenie. W filmie zgodzili się wystąpić charytatywnie ambasadorzy kampanii, w tym m.in. Miss Polonia i prowadząca program „Koło Fortuny” Izabella Krzan, blogerki i prezenterki telewizyjne - Siostry ADiHD, a także juror You Can Dance - Maciej „Gleba” Florek. Do tej pory tylko w serwisie Facebook spot dotarł do 1,5 miliona użytkowników.
W ramach kampanii Fundacja Aflofarm przesłała też materiały edukacyjne do 22 tys. szkół podstawowych i gimnazjalnych w Polsce. W pakietach znajdował się m.in. konspekt lekcji na temat papierosów do zrealizowania w ramach godziny wychowawczej.

Po wysyłce materiałów dydaktycznych z zaciekawieniem obserwowaliśmy media społecznościowe, w których szkoły relacjonowały przeprowadzoną akcję. W wielu placówkach film był puszczany w sali gimnastycznej, do której zapraszano kilka klas naraz. To najlepszy dowód na to, że pomysł z wysyłką płyty i konspektu lekcji był strzałem w dziesiątkę

- dodaje Tomasz Furman.

Fundacja w wybranych szkołach przeprowadziła ponadto prelekcje. Pierwsza z nich odbyła się w styczniu w szkole podstawowej ABiS w Łodzi. Jacek Furman, prezes firmy Aflofarm Farmacja Polska i członek zarządu Fundacji Aflofarm podczas wizyty przekonywał młodzież, że najważniejsze jest mieć siłę do tego, żeby odmówić pierwszego papierosa.
W sierpniu rozstrzygnięty został też konkurs skierowany do grupy docelowej kampanii na nagranie najlepszego filmu antynikotynowego. Główną nagrodą w konkursie było 10 tys. złotych. Łącznie w ramach konkursu wpłynęło prawie 70 prac, z których zarząd Fundacji wybrał dziesięć zakwalifikowanych do finałowego etapu. Zwyciężył film „Palenie albo przyszłość” zrealizowany przez grupę uczniów z Pruchnika.

Wsparcie Ekspertów

Kampania „Nie spal się na starcie” od samego początku była realizowana przy wsparciu ekspertów merytorycznych i patronów honorowych. Organizatorzy akcji spotkali się z dużym wsparciem ekspertów i osób zajmujących się tematyką walki z nikotynizmem. Jednym z ekspertów merytorycznych kampanii został prof. Adam Fronczak, lekarz internista, farmakolog, specjalista zdrowia publicznego.

Dzięki kampanii młodzi ludzie mogą dowiedzieć się więcej na temat skutków palenia papierosów zarówno w perspektywie krótko-, jak i długookresowej. Spotkania, rozmowy, dostęp do informacji, jak i aktywne ich zaangażowanie się w tworzenie filmików na temat rzucania palenia to świetna droga do wykreślenia papierosów z początku drogi życiowej

- ocenia prof. Adam Fronczak, ekspert merytoryczny kampanii.

Wśród patronów honorowych kampanii znaleźli się: Minister Edukacji Narodowej, Państwowa Inspekcja Sanitarna, Instytut Centrum Onkologii w Warszawie i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego i Higieny w Warszawie.

Akcja z prestiżową nagrodą

Kampania Fundacji Aflofarm została zauważona i doceniona również przez zewnętrznych ekspertów. Ogólnopolska akcja była jednym z głównych powodów, dla których Aflofarm otrzymał specjalne wyróżnienie od redakcji Forbesa za działania społeczne.

Doceniliśmy nie tyle zaangażowanie firmy w lokalnym środowisku, ile fakt, jak silnie, konsekwentnie, a przy tym bez poszukiwania zbytniego rozgłosu, na skalę ogólnopolską pabianicka firma angażuje się w promowanie zdrowego stylu życia walcząc z paleniem papierosów

- powiedział podczas wręczania nagrody Paweł Zielewski, redaktor naczelny Forbesa.

O Fundacji Aflofarm

Fundacja Aflofarm została powołana do życia przez firmę farmaceutyczną Aflofarm Farmacja Polska Sp. z o.o., która osiągając sukces biznesowy, chce dzielić się nim z otoczeniem i osobami, które tej pomocy potrzebują, a także wykorzystać swój potencjał do promocji działań prozdrowotnych. Głównym celem działania fundacji jest wspieranie ochrony zdrowia i jakości życia przyszłych pokoleń Polaków poprzez promocję profilaktyki zdrowotnej i aktywnego stylu życia oraz popularyzowanie wiedzy z zakresu farmacji i medycyny. Poprzez swoją działalność Fundacja Aflofarm chce także wspierać badania i inicjatywy, które przyczyniają się do rozwoju nauki w tych dziedzinach. Oprócz głównego celu, Fundacja realizuje cele poboczne, które w dłuższej perspektywie przekładają się na jakość życia ludzi w otaczającym nas świecie. Takimi celami są m.in. działania na rzecz ochrony środowiska, promocji oświaty i sportu. Mamy nadzieję, że poprzez naszą działalność dołożymy kolejną cegiełkę do budowania ogólnego dobrobytu, a także kreowania zdrowych i właściwych postaw społecznych.

Infografika_NSSNS_123.jpg

Infografika_NSSNS_123.pdf

pdf | 886 KB

Aflofarm_Nie spal się na starcie (33).jpg

zdjecia_artykulu_800x533.jpg

Aflofarm z nagrodą dla firmy odpowiedzialnej społecznie

Firma Aflofarm Farmacja Polska została wyróżniona nagrodą specjalną dla firmy odpowiedzialnej społecznie przez miesięcznik "Forbes". Doceniono działania Aflofarmu w zakresie ogólnopolskiej promocji zdrowego trybu życia oraz lokalnych działań o charakterze dobroczynnym, k
Nowe kreacje reklamowe Neosine forte

Z końcem września rozpoczęła się emisja nowych kreacji reklamowych Aflofarmu, prezentujących Neosine forte, leki w formie syropu i tabletek pomagające zwalczyć przyczynę infekcji, czyli wirusy.
Aflofarm połączył siły z Trec Nutrition

Przedstawiciele obu spółek podpisali umowę o finalizacji transakcji, w ramach której Aflofarm nabył 100% udziałów Trec Nutrition. Tym samym jedna z największych polskich firm farmaceutycznych przejmie kontrolę nad spółką produkującą specjalistyczne preparaty dla sportowców. Wcześniej pozytywną decyzję w tej sprawie wydał Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Fundacja Aflofarm przekazała 50 tys. złotych na leczenie 14-miesięcznego Antosia z Pabianic

Fundacja Aflofarm wsparła zbiórkę pieniędzy prowadzoną na portalu siepomaga.pl, dzięki której 14-miesięczny Antoś z Pabianic będzie mógł odbyć specjalistyczne leczenie. Chłopiec cierpi na siatkówczaka, nowotwór złośliwy oka. Zbiórka wciąż trwa. Jej cel to ponad 700 tys. złotych.