Aflofarm z nagrodą dla firmy odpowiedzialnej społecznie

Firma Aflofarm Farmacja Polska została wyróżniona nagrodą specjalną dla firmy odpowiedzialnej społecznie przez miesięcznik "Forbes". Doceniono działania Aflofarmu w zakresie ogólnopolskiej promocji zdrowego trybu życia oraz lokalnych działań o charakterze dobroczynnym, które realizowane są na terenie województwa łódzkiego.

Stworzyliśmy w redakcji magazynu "Forbes" kapitułę złożoną ze wszystkich dziennikarzy polskiej edycji tytułu, ludzi, którzy doskonale znają istotę polskiego biznesu, ale przede wszystkim zgodzili się ocenić firmy pod kątem ich odpowiedzialności, również społecznej. Jako że nie można do takiej oceny przyłożyć mierzalnych, obiektywnych kryteriów zgodziliśmy się, że bierzemy na siebie - nomen omen - odpowiedzialność za werdykt. Ostatecznie wybór padł na Aflofarm, ale doceniliśmy nie tyle zaangażowanie firmy w lokalnym środowisku, ile fakt, jak silnie, konsekwentnie, a przy tym bez poszukiwania zbytniego rozgłosu, na skalę ogólnopolską pabianicka firma angażuje się w promowanie zdrowego stylu życia walcząc z paleniem papierosów

-mówi Paweł Zielewski, redaktor naczelny miesięcznika "Forbes".

Działania z zakresu społecznej odpowiedzialności zawsze były istotnym elementem naszej działalności i są one wpisane strategię firmy. Wierzymy, że duży powinien więcej, dlatego nasze działania realizowane są równolegle na polu ogólnopolskim i lokalnym. Prowadzimy dwie fundacje: „My kochamy Pabianice”, która wspiera finansowo lokalne placówki medyczne oraz Fundację Aflofarm, za pośrednictwem której prowadzimy ogólnopolskie akcje edukacyjne. To daje nam możliwość strategicznego i całościowego podejścia  do społecznej odpowiedzialności biznesu

- mówi Jacek Furman, prezes Aflofarmu.

Fundacje Aflofarmu na samo wsparcie lokalnych placówek medycznych przeznaczyły w ostatnim czasie ponad 700 tys. złotych.
Nagroda "Forbesa" dla firmy odpowiedzialnej społecznie to docenienie przede wszystkim  jednej z najgłośniejszych tegorocznych akcji społecznych, czyli dużej antynikotynowej kampanii „Nie spal się na starcie”, której celem było przekonanie młodych ludzi do tego, że nie warto palić papierosów. Zgodnie z wyliczeniami AGB Nielsen spot telewizyjny kampanii widziało ponad 27 mln Polaków. Akcja była realizowana również za pomocą filmu edukacyjnego skierowanego do młodych widzów, strony internetowej oraz mediów społecznościowych, m.in. Facebooka.

Nasza akcja zmuszała do myślenia i wymagała interakcji.  22 tysiące szkół podstawowych i gimnazjalnych w Polsce otrzymało od nas gotowe materiały edukacyjne poświęcone profilaktyce antynikotynowej. Zorganizowaliśmy także kreatywny konkurs na nakręcenie dodatkowej części do filmu promującego kampanię. Wszystko po to, aby młodzi ludzie aktywnie uczestniczyli w promocji antynikotynowej

- mówi Jacek Furman.

W działania dobroczynne chętnie włączają się też pracownicy Aflofarmu: oddają krew czy uprawiają jogging w ramach wewnętrznej akcji „Biegniemy po-MOC” i zbierają przebiegnięte wspólnie kilometry. Firma zamienia je potem na finansowe wsparcie dla swoich pracowników, których dzieci zmagają się z problemami zdrowotnymi. Od początku akcji pracownicy Aflofarmu przebiegli już ponad 2 tys. kilometrów.

Jesteśmy tacy sami w środku, jak i na zewnątrz firmy. Chcemy dzielić się swoim sukcesem z naszym otoczeniem i osobami, które potrzebują naszej pomocy. Cieszymy się, że nasze działania są zauważane i doceniane

-podsumowuje Jacek Furman.

Aflofarm został w tym roku Partnerem Strategicznym Forum Odpowiedzialnego Biznesu (FOB) – stowarzyszenia, którego celem jest upowszechnianie standardów społecznej odpowiedzialności biznesu i rozwój tej koncepcji w Polsce. Do organizacji, którą powołano w 2000 roku, należy obecnie około 50 firm – liderów w dziedzinie społecznej odpowiedzialności biznesu.
Więcej informacji:
Fundacja Aflofarm
Fundacja "My kochamy Pabianice"

Aflofarm to dynamicznie rozwijająca się polska firma, działającą w sektorze ochrony zdrowia już od niemal trzydziestu lat. Aktualnie jest jedną z wiodących firm farmaceutycznych na polskim rynku oraz liderem w segmencie produktów bez recepty, z takimi markami jak: Neosine, Pulneo, Desmoxan, Diohespan, Opokan, Inventum. Firma prowadzi intensywne działania, mające na celu rozwój w zakresie produktów leczniczych (OTC i Rp), wyrobów medycznych, suplementów diety i kosmetyków. W trosce o zdrowie, Aflofarm wdraża nowe rozwiązania terapeutyczne, dopasowane do potrzeb pacjentów. Poza ciągłym umacnianiem pozycji rynkowej w Polsce, Aflofarm intensywnie rozwija się także na rynkach zagranicznych. Obecnie produkty firmy można kupić w 30 krajach na całym świecie.Więcej informacji na temat firmy można znaleźć na stronie internetowej oraz na oficjalnym profilu firmy na portalu LinkedIn.

Aflofarm_nagroda_CSR.JPG

Fundacja Aflofarm przekazała 50 tys. złotych na leczenie 14-miesięcznego Antosia z Pabianic

Fundacja Aflofarm wsparła zbiórkę pieniędzy prowadzoną na portalu siepomaga.pl, dzięki której 14-miesięczny Antoś z Pabianic będzie mógł odbyć specjalistyczne leczenie. Chłopiec cierpi na siatkówczaka, nowotwór złośliwy oka. Zbiórka wciąż trwa. Jej cel to ponad 700 tys. złotych.
Fundacja Aflofarmu przekazała szpitalowi Pabianickiego Centrum Medycznego specjalistyczne łóżka rehabilitacyjne o wartości 140 tys. złotych

Firma Aflofarm Farmacja Polska za pośrednictwem fundacji „My Kochamy Pabianice” założonej z inicjatywy Grażyny i Andrzeja Furmanów przekazała na rzecz Pabianickiego Centrum Rehabilitacji działającego w ramach Pabianickiego Centrum Medycznego (PCM) specjalistyczne łóżka rehabilitacyjne. Ich łączna wartość to prawie 140 tys. złotych. Firma od wielu lat aktywnie wspiera m.in. działające w regionie placówki medyczne.
Aflofarm członkiem Forum Odpowiedzialnego Biznesu

Aflofarm od lat działa na rzecz społecznej odpowiedzialności biznesu poprzez dwie fundacje – lokalną „My Kochamy Pabianice” oraz ogólnopolską „Fundację Aflofarm”. Teraz, jedna z największych polskich firm farmaceutycznych została Partnerem Strategicznym Forum Odpowiedzialnego Biznesu – stowarzyszenia, którego celem jest upowszechnianie standardów CSR i rozwój tej koncepcji w Polsce.
Fundacja Aflofarm rusza z ogólnopolską kampanią społeczną „Nie spal się na starcie”

Głównym celem kampanii jest promowanie postaw antynikotynowych wśród młodzieży w wieku 12-16 lat, a zwłaszcza walka z sięganiem po pierwszego papierosa. Organizatorem akcji jest Fundacja Aflofarm, a kampania swoim zasięgiem obejmie kluczowe media: prasę, telewizję, radio oraz media społecznościowe. Patronat nad akcją objął m.in. Minister Edukacji Narodowej.