18.07.2018

Podpisana umowa wstępna dotyczy przejęcia całości udziałów firmy Trec Nutrition, wraz z zakładem produkcyjnym w Gdyni. Zanim to nastąpi, transakcja musi zostać zatwierdzona przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Wniosek dotyczący przejęcia wpłynął do UOKiK w lipcu 2018 r.

Połączenie Aflofarmu i Trec Nutrition ma na celu zwiększenie naszej obecności w kategorii produktów kierowanych do osób aktywnych fizycznie. Nasze firmy idealnie do siebie pasują - są liderami na swoich rynkach, posiadają duże zdolności produkcyjne i silne marki. Jesteśmy absolutnie przekonani, że nasze kompetencje w wielu obszarach się uzupełniają, co stanowi doskonałą sposobność do zbudowania kompletnej i najlepszej na rynku oferty dla sportowców.

Jacek Furman, prezes zarządu Aflofarm Farmacja Polska

To nie przypadek, że to właśnie z Aflofarmem połączymy swoje siły. To firma z trzydziestoletnim doświadczeniem na rynku farmaceutycznym. Jestem przekonany, że oddanie firmy Trec Nutrition w ręce producenta leków jest najlepszym możliwym wyborem i gwarantem najwyższej jakości.

Lech Kłoczko, właściciel Trec Nutrition

Aflofarm już od wielu lat jest liderem na rynku OTC (leków bez recepty) w Polsce z takimi markami jak: Neosine, Pulneo, Desmoxan, Diohespan czy Opokan. W swoim portfolio spółka ma leki (na receptę oraz bez recepty), kosmetyki, suplementy diety, a także wyroby medyczne. Do Aflofarmu należy również Formotiva – parasolowa marka odżywek dla sportowców obecna na rynku od stycznia 2016 roku. Poza ciągłym umacnianiem pozycji rynkowej w Polsce, Aflofarm intensywnie rozwija się także na rynkach zagranicznych. Obecnie produkty firmy można kupić w 30 krajach na całym świecie.
Trec jest polską firmą rodzinną, wyspecjalizowaną w produkcji odżywek dla sportowców,  żywności funkcjonalnej i odzieży sportowej oraz niekwestionowanym ekspertem na tym polu. W skład grupy Trec Nutrition wchodzi również m.in. marka odzieżowa Trec Wear.

Aflofarm_Trec.jpg