Desmoxan z nominacją Nagrody Gospodarczej Wojewody Łódzkiego

19.06.2018

Desmoxan z nominacją Nagrody Gospodarczej Wojewody Łódzkiego

Firma Aflofarm Farmacja Polska otrzymała nominację do Nagrody Gospodarczej Wojewody Łódzkiego. W kategorii innowacyjność nominowany został Desmoxan – lek zawierający cytyzynę, stosowany w leczeniu uzależnienia od tytoniu. Gala odbyła się 15 czerwca na Zamku Królewskim w Łęczycy.

Podczas gali, na ręce Andrzeja Furman, założyciela Aflofarmu, nominację wręczył Wojewoda Łódzki - Zbigniew Rau.

„Jako firma farmaceutyczna jesteśmy szczególnie dumni z Desmoxanu, przede wszystkim z powodu niezwykłej roli społecznej, jaką nasz lek odegrał w dziedzinie walki z nikotynizmem w Polsce. Po wprowadzeniu na rynek Desmoxanu, cytyzyna stała się jednym z głównych elementów walki z nikotynizmem w naszym kraju, a kampania reklamowa produktu spowodowała zdecydowany wzrost spożycia cytyzyny. Według publikacji naukowych była głównym powodem, dla którego w latach 2013 – 2014 palenie rzuciło 500,000 ludzi.[1]”, mówi Andrzej Furman.

mówi Andrzej Furman.

Andrzej Furman podczas gali Nagroda Gospodarcza Wojewody Łódzkiego

Desmoxan

W tym roku Nagroda Gospodarcza Wojewody Łódzkiego była przyznawana już po raz piętnasty. W konkursie zostały wyróżnione firmy, które przyczyniły się do rozwoju i unowocześnienia gospodarki województwa łódzkiego. Zgłoszenia oceniała kapituła składająca się z przedstawicieli świata nauki, organizacji gospodarczych i społecznych, szefowie instytucji publicznych i mediów. Nagroda ma charakter honorowy, a konkurs cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem i wysokim prestiżem wśród przedsiębiorców regionu łódzkiego.

Desmoxan to lek zawierający substancję czynną – cytyzynę, której działanie jest zbliżone do nikotyny. Cytyzyna stopniowo wypiera nikotynę z organizmu. Dzięki temu zmniejsza się uzależnienie od nikotyny i możliwe jest odzwyczajenie od palenia tytoniu bez objawów abstynencji (głodu nikotynowego).

desmoxan-zdjecie-glowne-Ro.png

Gala Nagroda Gospodarcza Wojewody Łódzkiego.png

IMAG0325.jpg

Aflofarm wprowadza lek kardiologiczny o zwiększonym bezpieczeństwie dla przewodu pokarmowego

Pluscard to produkt leczniczy, zawierający dwie substancje czynne: kwas acetylosalicylowy w dawce 100 mg oraz glicynę w dawce 40 mg w jednej tabletce. Kwas acetylosalicylowy hamuje agregację płytek krwi. Glicyna zwiększa rozpuszczalność i przyspiesza wchłanianie kwasu acetylosalicylowego oraz chroni przewód pokarmowy przed jego drażniącym działaniem.
Aflofarm wprowadza sildenafil bez recepty

Firma farmaceutyczna Aflofarm Farmacja Polska uzyskała decyzję Prezesa Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych o zmianie kategorii dostępności leku Inventum, zawierającego sildenafil w dawce 25 mg, na dostępny bez recepty. Lek ma innowacyjną formę tabletek do rozgryzania i żucia.
Aflofarm wprowadza lek z najwyższą dawką furaginy w Europie

Firma Aflofarm Farmacja Polska wprowadza na polski rynek pierwszy w Europie lek z furazydyną (popularnie zwaną furaginą) w dawce 100 mg. Dafurag Max od listopada będzie dostępny w sprzedaży w aptekach. Lek będzie można kupić bez recepty.
Takiej kampanii antynikotynowej jeszcze nie było. Akcja Fundacji Aflofarm trafiła do 27 milionów Polaków

Zakończyła się kluczowa faza kampanii „Nie spal się na starcie” realizowanej przez Fundację Aflofarm z patronatem Ministra Edukacji Narodowej. Organizatorzy akcji wysłali do wszystkich szkół podstawowych i gimnazjalnych w Polsce konspekt zajęć dydaktycznych. Znane są już