Cetix jest wskazany do stosowania w leczeniu  zaostrzenia przewlekłego zapalenia oskrzeli, ostrego zapalenia ucha środkowego, niepowikłanego odmiedniczkowego zapalenia nerek, niepowikłanego, ostrego zapalenia pęcherza moczowego.

Podjęliśmy decyzję o wprowadzeniu  cefalosporyny III generacji, ponieważ przeprowadzone  analizy wykazały niewielką dostępność tego nowoczesnego leku na polskim rynku. Tymczasem antybiotyki zawierające tę substancję charakteryzują się większą skutecznością w leczeniu zapalenia układu moczowego i oddechowego (w wyżej wymienionych wskazaniach) od innych najczęściej stosowanych antybiotyków. Cechuje je także wysoki profil bezpieczeństwa, co jest niezwykle ważne w przypadku antybiotykoterapii,

mówi Hanna Wahl, Dyrektor ds. Rozwoju, Członek Zarządu Aflofarm Farmacja Polska.

Dawka leku została dobrana z myślą o ułatwieniu compliance, czyli przestrzegania przez pacjenta zaleceń farmakoterapii. Zgodnie z badaniami aż 93% pacjentów stosuje się do schematu terapii przy dawkowaniu 1 raz na dobę. Przy innym dawkowaniu procent ten znacznie maleje, nawet do  40%. Substancja czynna leku Cetix charakteryzuje się niezwykle korzystnym profilem farmakokinetycznym dzięki czemu antybiotyk ten może być stosowany jeden raz na dobę.

Aflofarm to dynamicznie rozwijająca się polska firma, działającą w sektorze ochrony zdrowia już od niemal trzydziestu lat. Aktualnie jest jedną z wiodących firm farmaceutycznych na polskim rynku oraz liderem w segmencie produktów bez recepty, z takimi markami jak: Neosine, Pulneo, Desmoxan, Diohespan, Opokan, Inventum. Firma prowadzi intensywne działania, mające na celu rozwój w zakresie produktów leczniczych (OTC i Rp), wyrobów medycznych, suplementów diety i kosmetyków. W trosce o zdrowie, Aflofarm wdraża nowe rozwiązania terapeutyczne, dopasowane do potrzeb pacjentów. Poza ciągłym umacnianiem pozycji rynkowej w Polsce, Aflofarm intensywnie rozwija się także na rynkach zagranicznych. Obecnie produkty firmy można kupić w 30 krajach na całym świecie.

Więcej informacji na temat firmy można znaleźć na stronie internetowej http://www.aflofarm.com.pl/ oraz na oficjalnym profilu firmy na portalu LinkedIn: www.linkedin.com/company/aflofarm-farmacja-polska-sp-z-o-o

cetix-zdjecie-glowne-OB.png

Prezes Aflofarmu z nagrodą specjalną EY Przedsiębiorca Roku

Jacek Furman, Prezes Zarządu Aflofarm Farmacja Polska otrzymał Nagrodę Specjalną konkursu EY Przedsiębiorca Roku. Gala finałowa odbyła się w czwartek, 23 listopada w Warszawie.
Aflofarm organizuje antynikotynowe szkolenie dla farmaceutów

Aflofarm Farmacja Polska, wspólnie z Uniwersytetem Medycznym w Łodzi i Łódzką Okręgową Izbą Aptekarską realizuje szkolenie dla farmaceutów pt. „Opieka farmaceutyczna dla pacjentów uzależnionych od nikotyny”. Konferencja szkoleniowa odbędzie się 25 listopada w auli wykładowej Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.

Desmoxan z nominacją Nagrody Gospodarczej Wojewody Łódzkiego

Firma Aflofarm Farmacja Polska otrzymała nominację do Nagrody Gospodarczej Wojewody Łódzkiego. W kategorii innowacyjność nominowany został Desmoxan – lek zawierający cytyzynę, stosowany w leczeniu uzależnienia od tytoniu. Gala odbyła się 15 czerwca na Zamku Królewskim w Łęczycy.