Aflofarm wprowadza lek kardiologiczny o zwiększonym bezpieczeństwie dla przewodu pokarmowego

3 kwietnia 2018 r.

Pluscard to produkt leczniczy, zawierający dwie substancje czynne: kwas acetylosalicylowy w dawce 100 mg oraz glicynę w dawce 40 mg w jednej tabletce. Kwas acetylosalicylowy hamuje agregację płytek krwi. Glicyna zwiększa rozpuszczalność i przyspiesza wchłanianie kwasu acetylosalicylowego oraz chroni przewód pokarmowy przed jego drażniącym działaniem.

Lek Pluscard stosuje się w zapobieganiu zawałowi mięśnia sercowego oraz powikłaniom zakrzepowo-zatorowym. Jest wskazany w sytuacjach, w których celowe jest hamowanie agregacji płytek krwi. To jedyny lek o takim składzie, dostępny na polskim rynku w wymienionych wskazaniach.

Dawka 100 mg jest uznana przez WHO za dawkę podstawową w leczeniu przeciwzakrzepowym. Jest również zgodna z wytycznymi Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego i mieści się w zakresie dawek o najlepszym stosunku korzyści do ryzyka. Dzięki zastosowaniu glicyny, lek chroni przewód pokarmowy przed drażniącym działaniem kwasu acetylosalicylowego, zapewniając lepszą rozpuszczalność i szybsze wchłanianie. Tak dobrany skład sprawia, że Pluscard jest optymalnym rozwiązaniem terapeutycznym, zawierającym kwas acetylosalicylowy, stosowanym w chorobach układu krążenia.

Hanna Wahl –  Dyrektor ds. Rozwoju, Członek Zarządu Aflofarm Farmacja Polska.

Firma Aflofarm celowo wprowadziła lek w postaci tabletek niepowlekanych. Badania wykazały, że taka forma produktu zwiększa skuteczność terapii przeciwzakrzepowej. Popularne w Polsce powlekane tabletki dojelitowe, w dawce 75 mg, mogą u części pacjentów być niewystarczająco skuteczne, ze względu na ryzyko wystąpienia niedostatecznego efektu przeciwpłytkowego.
Choroby układu krążenia są najczęstszą przyczyną hospitalizacji i zgonów Polaków. Według danych GUS, pomimo istotnego postępu poczynionego w dziedzinie przeciwdziałania przedwczesnej umieralności z tej przyczyny, są one nadal powodem 46% wszystkich zgonów w naszym kraju. W większości przypadków przedwczesnym zawałom serca i udarom mózgu można byłoby zapobiec, poprzez odpowiednią profilaktykę: zdrową dietę, aktywność fizyczną, unikanie palenia tytoniu czy picia nadmiernej ilości alkoholu.
Lek Pluscard został wprowadzony do sprzedaży w marcu 2018 r.

Aflofarm to dynamicznie rozwijająca się polska firma, działającą w sektorze ochrony zdrowia już od niemal trzydziestu lat. Aktualnie jest jedną z wiodących firm farmaceutycznych na polskim rynku oraz liderem w segmencie produktów bez recepty, z takimi markami jak: Neosine, Pulneo, Desmoxan, Diohespan, Opokan, Inventum. Firma prowadzi intensywne działania, mające na celu rozwój w zakresie produktów leczniczych (OTC i Rp), wyrobów medycznych, suplementów diety i kosmetyków. W trosce o zdrowie, Aflofarm wdraża nowe rozwiązania terapeutyczne, dopasowane do potrzeb pacjentów. Poza ciągłym umacnianiem pozycji rynkowej w Polsce, Aflofarm intensywnie rozwija się także na rynkach zagranicznych. Obecnie produkty firmy można kupić w 30 krajach na całym świecie.

Więcej informacji na temat firmy można znaleźć na stronie internetowej http://www.aflofarm.com.pl/ oraz na oficjalnym profilu firmy na portalu LinkedIn: www.linkedin.com/company/aflofarm-farmacja-polska-sp-z-o-o

Plucard-60tab-pack-2018-prawy.png

Plucard-60tab-pack-2018-lewy.png