Aflofarm wprowadza sildenafil bez recepty

Firma farmaceutyczna Aflofarm Farmacja Polska uzyskała decyzję Prezesa Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych o zmianie kategorii dostępności leku Inventum, zawierającego sildenafil w dawce 25 mg, na dostępny bez recepty. Lek ma innowacyjną formę tabletek do rozgryzania i żucia.

Do każdego opakowania leku Inventum zostanie dołączony test do samodzielnej diagnostyki, pozwalający na podjęcie przez pacjenta bezpiecznej decyzji, odnośnie samodzielnego zastosowania produktu. Treść testu została potwierdzona badaniem, przeprowadzonym na licznej grupie pacjentów, którego wyniki  jednoznacznie potwierdziły, że pozwala on na podjęcie przez pacjenta prawidłowej decyzji odnośnie możliwości samodzielnego zastosowania produktu. Badanie zostało uznane za istotne przez Prezesa Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych.
W celu zapewnienia bezpieczeństwa samodzielnego stosowania leku Inventum firma Aflofarm przeprowadzi także szereg działań, skierowanych do pacjentów i farmaceutów:

Działania edukacyjne dla pacjentów będą prowadzone poprzez informacje, zamieszczone w teście, dołączonym do opakowania produktu. Ponadto przeprowadzimy akcje kierowane do farmaceutów, mające na celu aktualizację wiedzy na temat oceny ryzyka sercowo-naczyniowego u pacjentów z zaburzeniami erekcji oraz przeciwwskazań i ostrzeżeń, które należy uwzględnić przed wydaniem produktu a także wskazanie potrzeby informowania pacjentów o konieczności przeczytania ulotki i wypełnienia testu przed przyjęciem leku.

Hanna Wahl, Dyrektor ds. Rozwoju w Aflofarm Farmacja Polska.

Hanna Wahl, dyrektor pionu rozwoju Aflofarm Farmacja Polska

Lek Inventum zawiera 25 mg sildenafilu, czyli substancji, która jeszcze niedawno była wydawana jedynie z przepisu lekarza. To organiczny związek chemiczny, który w leczeniu zaburzeń erekcji po raz pierwszy został wprowadzony na rynek 1998 roku w formie rozpoznawalnej, niebieskiej tabletki.
Inventum będzie dostępny w aptekach w grudniu. To kolejny lek wprowadzany przez firmę Aflofarm Farmacja Polska w ostatnim czasie. Jeszcze w listopadzie firma wprowadziła do sprzedaży lek Dafurag Max, który zawiera najwyższą dawkę furazydyny w Europie.

Aflofarm to dynamicznie rozwijająca się firma, działająca w sektorze ochrony zdrowia już od ponad dwudziestu lat. Każdego roku zdobywa coraz wyższe pozycje w rankingach firm farmaceutycznych. Obecnie Aflofarm to wiodąca firma w segmencie leków bez recepty, z kluczowymi markami, takimi, jak: Desmoxan, Opokan, Diohespan, Neosine, Pulneo, Herbapect, Lipomal.  Aflofarm to niekwestionowany lider w zakresie nowoczesnych technologii farmaceutycznych. W trosce o Pacjentów firma wdraża najbardziej innowacyjne i złożone produkty na rynku. Bazując na badaniach, a przede wszystkim na bezpośrednim kontakcie z człowiekiem tworzy rozpoznawalne marki produktów, które poprawiają zdrowie i jakość życia Polaków. Więcej informacji na temat firmy można znaleźć na stronie internetowej http://www.aflofarm.com.pl/ oraz na oficjalnym profilu firmy na portalu LinkedIn: www.linkedin.com/company/aflofarm-farmacja-polska-sp-z-o-o

Aflofarm wprowadza lek kardiologiczny o zwiększonym bezpieczeństwie dla przewodu pokarmowego

Pluscard to produkt leczniczy, zawierający dwie substancje czynne: kwas acetylosalicylowy w dawce 100 mg oraz glicynę w dawce 40 mg w jednej tabletce. Kwas acetylosalicylowy hamuje agregację płytek krwi. Glicyna zwiększa rozpuszczalność i przyspiesza wchłanianie kwasu acetylosalicylowego oraz chroni przewód pokarmowy przed jego drażniącym działaniem.
Aflofarm wprowadza lek z najwyższą dawką furaginy w Europie

Firma Aflofarm Farmacja Polska wprowadza na polski rynek pierwszy w Europie lek z furazydyną (popularnie zwaną furaginą) w dawce 100 mg. Dafurag Max od listopada będzie dostępny w sprzedaży w aptekach. Lek będzie można kupić bez recepty.

Aflofarm przekazał środki na modernizację Centrum Zdrowia Matki Polki

Firma Aflofarm Farmacja Polska przekazała 18 tys. zł dla Fundacji na Rzecz Rozwoju Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki. Przekazane środki zostaną przeznaczone na dokończenie remontu Kliniki Pediatrii, Immunologii i Nefrologii szpitala.