Aflofarm wprowadza lek z najwyższą dawką furaginy w Europie

Aflofarm wprowadza lek z najwyższą dawką furaginy w Europie

Firma Aflofarm Farmacja Polska wprowadza na polski rynek pierwszy w Europie lek z furazydyną (popularnie zwaną furaginą) w dawce 100 mg. Dafurag Max od listopada będzie dostępny w sprzedaży w aptekach. Lek będzie można kupić bez recepty.

Furagina jest substancją, stosowaną w przebiegu zakażeń układu moczowego. Ma działanie przeciwbakteryjne - likwiduje przyczynę infekcji hamując rozwój bakterii, wywołujących zakażenia dolnych dróg moczowych. Aby uzyskać maksymalną skuteczność, furaginę należy stosować przez 7 – 8 dni, w regularnych odstępach czasu, w dawkach 400 mg w pierwszym dniu terapii oraz 300 mg w kolejnych dniach.
Do tej pory wszystkie leki dostępne w Polsce oferowały furazydynę w dawce 50 mg. To sprawiało, że pacjent powinien przyjmować aż 6 do 8 tabletek dziennie. Taką samą dawkę zawierały zarówno produkty dostępne bez recepty, jak i wydawane z przepisu lekarza.

Innowacyjność leku Dafurag Max tkwi przede wszystkim w ułatwieniu tzw. compliance – czyli  przestrzegania zaleceń terapeutycznych. Do tej pory, ze względu na skomplikowany schemat (dużą liczbę tabletek przyjmowanych kilka razy dziennie) wielu pacjentów gubiło się w dawkowaniu i pomimo zaleceń, rezygnowało z prawidłowego stosowania leku po ustąpieniu pierwszych objawów. Dawkowanie leku Dafurag Max jest prostsze i efektywniejsze – stosowana liczba tabletek jest mniejsza o połowę i tym samym mamy większą pewność, że pacjent odbędzie terapię skutecznie i bezpiecznie.

Hanna Wahl - Dyrektor ds. Rozwoju Aflofarm Farmacja Polska.

Hanna Wahl - dyrektor pionu rozwoju w Aflofarm Farmacja Polska

Infekcje dolnych dróg moczowych, tj. cewki moczowej i pęcherza moczowego, dotykają co piątą kobietę. Objawami choroby są ból lub uczucie dyskomfortu czy pieczenia podczas oddawania moczu, parcie na pęcherz, częste oddawanie moczu oraz bóle podbrzusza. Często zakażenia mają charakter nawracający. Profilaktyka zakażeń układu moczowego polega na właściwym nawodnieniu organizmu oraz przyjmowaniu probiotyków, normalizujących fizjologiczną florę bakteryjną. Skuteczne jest także stosowanie preparatów ziołowych, w tym przetworów z żurawiny.
Lek Dafurag Max będzie można kupić w aptece już w listopadzie. Opakowanie 15 tabletek będzie kosztowało kilkanaście zł.

Aflofarm to dynamicznie rozwijająca się firma, działająca w sektorze ochrony zdrowia już od ponad dwudziestu lat. Każdego roku zdobywa coraz wyższe pozycje w rankingach firm farmaceutycznych. Obecnie Aflofarm to wiodąca firma w segmencie leków bez recepty, z kluczowymi markami, takimi  jak: Desmoxan, Opokan, Diohespan, Neosine, Pulneo, Herbapect, Lipomal.  Aflofarm to niekwestionowany lider w zakresie nowoczesnych technologii farmaceutycznych. W trosce o Pacjentów firma wdraża najbardziej innowacyjne i złożone produkty na rynku. Bazując na badaniach, a przede wszystkim na bezpośrednim kontakcie z człowiekiem tworzy rozpoznawalne marki produktów, które poprawiają zdrowie i jakość życia Polaków. Więcej informacji na temat firmy można znaleźć na stronie internetowej http://www.aflofarm.com.pl/ oraz na oficjalnym profilu firmy na portalu LinkedIn: www.linkedin.com/company/aflofarm-farmacja-polska-sp-z-o-o

Desmoxan z nominacją Nagrody Gospodarczej Wojewody Łódzkiego

Firma Aflofarm Farmacja Polska otrzymała nominację do Nagrody Gospodarczej Wojewody Łódzkiego. W kategorii innowacyjność nominowany został Desmoxan – lek zawierający cytyzynę, stosowany w leczeniu uzależnienia od tytoniu. Gala odbyła się 15 czerwca na Zamku Królewskim w Łęczycy.
Aflofarm wprowadza lek kardiologiczny o zwiększonym bezpieczeństwie dla przewodu pokarmowego

Pluscard to produkt leczniczy, zawierający dwie substancje czynne: kwas acetylosalicylowy w dawce 100 mg oraz glicynę w dawce 40 mg w jednej tabletce. Kwas acetylosalicylowy hamuje agregację płytek krwi. Glicyna zwiększa rozpuszczalność i przyspiesza wchłanianie kwasu acetylosalicylowego oraz chroni przewód pokarmowy przed jego drażniącym działaniem.
Aflofarm wprowadza sildenafil bez recepty

Firma farmaceutyczna Aflofarm Farmacja Polska uzyskała decyzję Prezesa Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych o zmianie kategorii dostępności leku Inventum, zawierającego sildenafil w dawce 25 mg, na dostępny bez recepty. Lek ma innowacyjną formę tabletek do rozgryzania i żucia.
Takiej kampanii antynikotynowej jeszcze nie było. Akcja Fundacji Aflofarm trafiła do 27 milionów Polaków

Zakończyła się kluczowa faza kampanii „Nie spal się na starcie” realizowanej przez Fundację Aflofarm z patronatem Ministra Edukacji Narodowej. Organizatorzy akcji wysłali do wszystkich szkół podstawowych i gimnazjalnych w Polsce konspekt zajęć dydaktycznych. Znane są już