Aflofarm zakłada fundację i mocniej angażuje się w działania CSR-owe

Aflofarm Farmacja Polska powołała do życia Fundację Aflofarm, która będzie zajmować się promocją profilaktyki zdrowotnej i aktywnego stylu życia oraz popularyzacją wiedzy z zakresu farmacji i medycyny.

Działalność charytatywna od wielu lat jest ważnym obszarem dla firmy. Tylko w 2016 roku Aflofarm wydał ponad 1 mln zł na działania CSR-owe. Do tej pory jednak firma wspierała lokalne placówki medyczne oraz działania kulturalne i sportowe głównie poprzez fundację My Kochamy Pabianice, działającą na terenie miasta i okolic. Dla przykładu w zeszłym roku firma sfinansowała zakup lasera holmowego na rzecz Pabianickiego Centrum Medycznego oraz przekazała środki wspierające modernizację kliniki Pediatrii, Immunologii i Nefrologii w Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi. Wcześniej Fundacja „My Kochamy Pabianice” zadbała także o renowację Parku Słowackiego - jednego z największych parków w Pabianicach. Obecnie Aflofam, jako jedna z najszybciej rozwijających się firm farmaceutycznych w Polsce, chce poszerzyć skalę swoich działań z lokalnej na ogólnopolską.

Chcemy dzielić się naszymi sukcesami z innymi, stąd idea powołania do życia Fundacji Aflofarm. Dotychczas prowadziliśmy przede wszystkim lokalne działania w ramach fundacji „My Kochamy Pabianice”. Firma dynamicznie się rozwija. Jesteśmy obecnie jednym z  liderów sektora farmaceutycznego w kraju. To dobry moment, aby naszą działalność CSR-ową  rozszerzyć na skalę ogólnopolską, m.in. za pomocą realizacji kampanii społecznych. Podjęcie tematu profilaktyki prozdrowotnej w sposób naturalny wypływa z DNA naszej firmy. Żyjemy w czasach, gdzie pośpiech i brak czasu sprawia, że zapominamy o swoim zdrowiu i o konsekwencjach, jakie taki styl życia może przynieść w przyszłości. Celem naszych kampanii społecznych będzie zarówno promocja profilaktyki zdrowotnej, jak i edukacja Polaków z dziedzin farmacji i medycyny. Chcemy wykorzystać swoją wiedzę, doświadczenie i potencjał, aby promować w kraju zdrowe postawy społeczne.

Tomasz Furman, Prezes Fundacji Aflofarm

Promocja profilaktyki prozdrowotnej i edukacja Polaków będzie naczelnym celem Fundacji Aflofarm, który realizowany będzie poprzez organizację i finansowanie prozdrowotnych kampanii społecznych skierowanych do różnych grup wiekowych. Kampanie przygotowywane będą ze wsparciem merytorycznym m.in. farmaceutów, lekarzy oraz organizacji prozdrowotnych i realizowane w mediach, w których Aflofarm na co dzień obecny jest poprzez działania marketingowe. Obecnie trwają prace nad pierwszą kampanią Fundacji Aflofarm o tematyce prozdrowotnej. Dodatkowo fundacja będzie organizować i wspierać finansowo akcje społeczne i kulturalne oraz działać na rzecz edukacji m.in. poprzez finansowanie stypendiów naukowych dla szczególnie uzdolnionych uczniów i studentów. Aflofarm poprzez fundację chce wspierać także badania z zakresu nauk farmacji i medycyny.

Obok głównego celu fundacji, jakim jest popularyzacją zdrowego trybu życia, chcemy wspierać także te inicjatywy, które przyczynią się do rozwoju nauki w dziedzinach farmacji i medycyny. Z punktu widzenia działalności firmy aktywność na rzecz innowacji w tych dziedzinach jest niezwykle istotna.

Tomasz Furman

Obok swojego głównego celu, fundacja będzie udzielać wsparcia finansowego także najbardziej potrzebującym placówkom medycznym w kraju.

Aflofarm to dynamicznie rozwijająca się firma, działająca w sektorze ochrony zdrowia już od ponad dwudziestu lat. Każdego roku zdobywa coraz wyższe pozycje w rankingach firm farmaceutycznych. Obecnie Aflofarm to wiodąca firma w segmencie leków bez recepty, z kluczowymi markami, takimi  jak: Desmoxan, Opokan, Diohespan, Neosine, Pulneo, Herbapect, Lipomal.  Aflofarm to niekwestionowany lider w zakresie nowoczesnych technologii farmaceutycznych. W trosce o Pacjentów firma wdraża najbardziej innowacyjne i złożone produkty na rynku. Bazując na badaniach, a przede wszystkim na bezpośrednim kontakcie z człowiekiem tworzy rozpoznawalne marki produktów, które poprawiają zdrowie i jakość życia Polaków. Więcej informacji na temat firmy można znaleźć na stronie internetowej http://www.aflofarm.com.pl/ oraz na oficjalnym profilu firmy na portalu LinkedIn: www.linkedin.com/company/aflofarm-farmacja-polska-sp-z-o-o

Aflofarm członkiem Forum Odpowiedzialnego Biznesu

Aflofarm od lat działa na rzecz społecznej odpowiedzialności biznesu poprzez dwie fundacje – lokalną „My Kochamy Pabianice” oraz ogólnopolską „Fundację Aflofarm”. Teraz, jedna z największych polskich firm farmaceutycznych została Partnerem Strategicznym Forum Odpowiedzialnego Biznesu – stowarzyszenia, którego celem jest upowszechnianie standardów CSR i rozwój tej koncepcji w Polsce.
Fundacja Aflofarm rusza z ogólnopolską kampanią społeczną „Nie spal się na starcie”

Głównym celem kampanii jest promowanie postaw antynikotynowych wśród młodzieży w wieku 12-16 lat, a zwłaszcza walka z sięganiem po pierwszego papierosa. Organizatorem akcji jest Fundacja Aflofarm, a kampania swoim zasięgiem obejmie kluczowe media: prasę, telewizję, radio oraz media społecznościowe. Patronat nad akcją objął m.in. Minister Edukacji Narodowej.
Fundacja Aflofarmu przekazała środki na zakup sprzętu dla Pabianickiego Centrum Medycznego

Fundacja „My Kochamy Pabianice”, założona z inicjatywy firmy farmaceutycznej Aflofarm Farmacja Polska Sp. z o.o. przekazała 135 tys. zł na zakup lasera holmowego dla Pabianickiego Centrum Medycznego. 14 września odbyło się oficjalne przekazanie sprzętu.
Aflofarm przekazał środki na modernizację Centrum Zdrowia Matki Polki

Firma Aflofarm Farmacja Polska przekazała 18 tys. zł dla Fundacji na Rzecz Rozwoju Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki. Przekazane środki zostaną przeznaczone na dokończenie remontu Kliniki Pediatrii, Immunologii i Nefrologii szpitala.

Aflofarm - Podsumowanie działalności firmy w 2016 r.

W 2016 r. polski producent leków, wyrobów medycznych, kosmetyków i suplementów diety umocnił pozycję lidera w segmencie OTC. Firma Aflofarm Farmacja Polska rozwija swój zespół, wchodzi w nowe kategorie produktów i rozszerza swoją działalność o rynki zagraniczne. Wraz z dynamicznym rozwojem firma chce położyć większy nacisk na działania społeczne, w szczególności te dotyczące profilaktyki prozdrowotnej.