Fundacja Aflofarmu wyposażyła oddział intensywnej terapii szpitala PCM w Pabianicach

Specjalistyczny sprzęt o wartości ponad pół miliona złotych, w tym m.in. kardiomonitory, aparat USG, bronchofiberoskop czy bronchoskop trafiły w środę na Oddział Intensywnej Terapii szpitala Pabianickie Centrum Medyczne. Urządzenia zostały przekazane przez fundację „My Kochamy Pabianice”, założoną z inicjatywy firmy farmaceutycznej Aflofarm Farmacja Polska. Oficjalne przekazanie sprzętu odbyło się 29 czerwca.

Przekazane urządzenia to specjalistyczne aparaty, używane we współczesnej medycynie do szybkiego i mało inwazyjnego rozpoznawania przyczyn chorób w przypadkach decydujących dla życia pacjenta. Zakupiony sprzęt pozwoli na zwiększenie liczby stanowisk dla pacjentów na oddziale.

Pomoc Fundacji ma ogromne znaczenie dla naszego oddziału. Pozwoli w sposób pełniejszy realizować nasze zadania, a więc ratowanie pacjentów w stanach zagrożenia życia. Wielokrotnie zgłaszaliśmy konieczność zakupu tego sprzętu, ale wobec ogromu potrzeb na działalność bieżącą szpitala nie było to możliwe.

Włodzimierz Abramowicz, ordynator Oddziału Anestezjologii i Intensywnej Terapii Pabianickiego Centrum Medycznego.

Uroczystość przekazania sprzętu medycznego.

Wśród sprzętów przekazanych przez fundację warto wymienić kardiomonitory, aparat USG, a także bronchofiberoskop i bronchoskop, czyli urządzenia umożliwiające rozpoznanie i leczenie chorób układu oddechowego. Aparat USG służy do oglądania nerwów, żył, tętnic i narządów wewnętrznych i jest używany do szybkiego rozpoznania w chorobach i urazach zagrażających życiu pacjenta. W ramach przekazanego sprzętu znajdą się także kardiomonitory mierzące tętno, oddech, poziomy tlenu, dwutlenku węgla, wydolność pracującego serca, stosowane w oddziale intensywnej terapii do monitorowaniu stanu chorych i ich reakcji na intensywne i złożone leczenie.
Wyposażenie oddziału intensywnej terapii to kolejny projekt, który Fundacja „My Kochamy Pabianice” realizuje dla Pabianickiego Centrum Medycznego. We wrześniu 2016 r. fundacja przekazała na rzecz szpitala laser holmowy – urządzenie o wartości 135 tysięcy złotych, stosowane w leczeniu różnych zaburzeń układu moczowego.

Wsparcie lokalnej społeczności jest najważniejszym celem fundacji „My Kochamy Pabianice”. a pomoc dla pacjentów jest podstawowym elementem misji Aflofarmu. Poprzez wsparcie lokalnych placówek medycznych udaje się nam się połączyć te dwa cele, z korzyścią dla mieszkańców Pabianic. Co ważne, jest to pierwszy projekt fundacji, który sfinansowaliśmy ze wsparciem mieszkańców miasta. W lutym zorganizowaliśmy bal charytatywny, podczas którego udało się zebrać 50 tys. zł na zakup sprzętu dla szpitala. Otrzymaliśmy też wsparcie bezpośrednio od pabianiczan, którzy nie mogli wziąć udziału w balu i przekazali pieniądze bezpośrednio na konto fundacji. Traktujemy to jako dowód uznania i jesteśmy z tego dumni.

Andrzej Furman, założyciel firmy Aflofarm Farmacja Polska i prezes fundacji My Kochamy Pabianice.

Firma Aflofarm Farmacja Polska od lat angażuje się w działania społeczne. W 2016 roku wartość środków przekazanych na działania charytatywne wyniosła ponad 1 000 000 zł. W 2017 roku firma powołała do życia ogólnopolską Fundację Aflofarm, której naczelnym celem jest promocja profilaktyki prozdrowotnej i edukacja Polaków z zakresu medycyny i farmacji. Od lat firma wspiera też lokalne placówki ochrony zdrowia. W 2016 r., oprócz Pabianickiego Centrum Medycznego, wspierała także szpital Centrum Zdrowia Matki Polki w zakresie modernizacji Kliniki Pediatrii, Immunologii i Nefrologii.
Fundacja "My Kochamy Pabianice" została założona z inicjatywy Grażyny i Andrzeja Furmanów, założycieli firmy Aflofarm Farmacja Polska. Jej misją jest służba i pomoc w realizacji oczekiwań mieszkańców miasta. Fundacja realizuje projekty, których celem jest pielęgnowanie zieleni w miejscach publicznych, pomoc w organizacji imprez kulturalnych, ochrony zabytków i wspierania imprez sportowych. Od początku działalności, fundacja zrealizowała prawie 100 projektów, aktywnie przyczyniając się do rozwoju Pabianic.

Aflofarm to dynamicznie rozwijająca się polska firma, działającą w sektorze ochrony zdrowia już od ponad dwudziestu lat. Każdego roku zdobywa coraz wyższe pozycje w rankingach firm farmaceutycznych. Obecnie Aflofarm to pierwsza firma w segmencie leków bez recepty, z takimi wiodącymi markami jak: Desmoxan, Opokan, NeoMag. Aflofarm to niekwestionowany lider w zakresie nowoczesnych technologii farmaceutycznych. W trosce o Pacjentów firma wdraża najbardziej innowacyjne i złożone produkty na rynku. Bazując na badaniach, a przede wszystkim na bezpośrednim kontakcie z człowiekiem stara się natychmiast odpowiadać na potrzeby konsumentów. Więcej informacji na temat firmy można znaleźć na stronie internetowej http://www.aflofarm.com.pl/ oraz na oficjalnym profilu firmy na portalu LinkedIn: www.linkedin.com/company/aflofarm-farmacja-polska-sp-z-o-o.

Prezes Aflofarmu z nagrodą specjalną EY Przedsiębiorca Roku

Jacek Furman, Prezes Zarządu Aflofarm Farmacja Polska otrzymał Nagrodę Specjalną konkursu EY Przedsiębiorca Roku. Gala finałowa odbyła się w czwartek, 23 listopada w Warszawie.
Aflofarm organizuje antynikotynowe szkolenie dla farmaceutów

Aflofarm Farmacja Polska, wspólnie z Uniwersytetem Medycznym w Łodzi i Łódzką Okręgową Izbą Aptekarską realizuje szkolenie dla farmaceutów pt. „Opieka farmaceutyczna dla pacjentów uzależnionych od nikotyny”. Konferencja szkoleniowa odbędzie się 25 listopada w auli wykładowej Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.
Aflofarm wprowadza pierwszy na świecie lek z furaginą w zawiesinie

Dafurag Junior to pierwszy na świecie lek z furazydyną (zwaną także furaginą) w formie zawiesiny doustnej. Produkt zawiera furaginę w dawce 10 mg/ml. Przeznaczony jest przede wszystkim dla pacjentów pediatrycznych. Wydawany jest z przepisu lekarza i może być stosowany u dzieci powyżej trzeciego miesiąca życia.

Tabletki Neosine forte dostępne bez recepty

Tabletki Neosine forte, o podwójnej dawce inozyny pranobeks, zmieniają status dostępności z produktu leczniczego wydawanego tylko z przepisu lekarza, na dostępny bez recepty. To pierwszy na rynku produkt posiadający 1000 mg inozyny pranobeks w jednej tabletce. Producentem leku jest Aflofarm Farmacja Polska.