Akustone z rekomendacją Instytutu Narządów Zmysłów

8 sierpnia 2017

Akustone z rekomendacją Instytutu Narządów Zmysłów

Akustone - wyrób medyczny przeznaczony do higieny uszu opracowany przez firmę Aflofarm Farmacja Polska otrzymał oficjalną rekomendację Instytutu Narządów Zmysłów w Kajetanach. Eksperci podkreślają przede wszystkim edukacyjną rolę kampanii reklamowej produktu.  „Spot promujący preparat Akustone stanowi dobre narzędzie zachęcające w pierwszej kolejności do stosowania się do zaleceń lekarskich, ucząc przy tym szacunku i podążania za lekarskimi wskazaniami”, czytamy w rekomendacji Instytutu.

Zjawisko produkcji woszczyny w uchu zewnętrznym jest naturalnym procesem zachodzącym u każdego człowieka. Nadprodukcja woskowiny może jednak sprawiać problemy. W takiej sytuacji wielu pacjentów sięga przede wszystkim po patyczki higieniczne. Według ekspertów nie jest to dobre rozwiązanie: „Próba czyszczenia ucha patyczkami w nieumiejętny sposób może przysparzać dolegliwości bólowych, a nawet doprowadzić do zniszczenia (perforacji) w błonie bębenkowej, co może się w przyszłości wiązać z koniecznością leczenia chirurgicznego wysokospecjalistycznego”.

Próba czyszczenia ucha patyczkami w nieumiejętny sposób może przysparzać dolegliwości bólowych, a nawet doprowadzić do zniszczenia (perforacji) w błonie bębenkowej, co może się w przyszłości wiązać z koniecznością leczenia chirurgicznego wysokospecjalistycznego.

Instytut Narządów Zmysłów w Kajetanach

Eksperci Instytutu zwracają uwagę, że najlepszym sposobem usuwania woszczyny z ucha są naturalne procesy:

zamiast stosować sztuczne metody i na siłę pozbywać się woszczyny, lepszym rozwiązaniem jest wsparcie naturalnego procesu jej eliminacji. Zasadnym postępowaniem w takim przypadku jest użycie preparatów olejowych, które rozmiękczą woszczynę i ułatwią jej eliminację. Takim preparatem jest Akustone.

Instytut Narządów Zmysłów w Kajetanach

W rekomendacji można przeczytać także o edukacyjnej roli spotu reklamowego Akustone, który można oglądać m.in. w telewizji.

Można stwierdzić, że reklama Akustone jest klarownym materiałem szkoleniowym dla osób, które dotychczas stosowały niewłaściwe praktyki oczyszczania uszu oraz dla chcących polepszyć swój stan ucha, a zarazem słyszenia.

Instytut Narządów Zmysłów w Kajetanach

Instytut Narządów Zmysłów w Kajetanach powołany został w 2008 r. stawiając za swoje najważniejsze zadanie projektowanie i wdrażanie prac badawczo-naukowych z zakresu profilaktyki, diagnozy, leczenia i rehabilitacji schorzeń narządów zmysłów. Pierwszym zrealizowanym projektem INZ stało się opracowanie, przetestowanie oraz wdrożenie oprogramowania Platformy Badań Zmysłów, przeznaczonej do prowadzenia badań przesiewowych słuchu, wzroku i mowy u dzieci, młodzieży oraz osób ze szczególnymi potrzebami edukacyjnymi.

Aflofarm to dynamicznie rozwijająca się firma, działająca w sektorze ochrony zdrowia już od ponad dwudziestu lat. Każdego roku zdobywa coraz wyższe pozycje w rankingach firm farmaceutycznych. Obecnie Aflofarm to wiodąca firma w segmencie leków bez recepty, z kluczowymi markami, takimi jak: Desmoxan, Opokan, Diohespan, Neosine, Pulneo, Herbapect, Lipomal. Aflofarm to niekwestionowany lider w zakresie nowoczesnych technologii farmaceutycznych. W trosce o Pacjentów firma wdraża najbardziej innowacyjne i złożone produkty na rynku. Bazując na badaniach, a przede wszystkim na bezpośrednim kontakcie z człowiekiem tworzy rozpoznawalne marki produktów, które poprawiają zdrowie i jakość życia Polaków. Więcej informacji na temat firmy można znaleźć na stronie internetowej http://www.aflofarm.com.pl/ oraz na oficjalnym profilu firmy na portalu LinkedIn: www.linkedin.com/company/aflofarm-farmacja-polska-sp-z-o-o

Prezes Aflofarmu z nagrodą specjalną EY Przedsiębiorca Roku

Jacek Furman, Prezes Zarządu Aflofarm Farmacja Polska otrzymał Nagrodę Specjalną konkursu EY Przedsiębiorca Roku. Gala finałowa odbyła się w czwartek, 23 listopada w Warszawie.

Fundacja Aflofarmu wyposażyła oddział intensywnej terapii szpitala PCM w Pabianicach

Specjalistyczny sprzęt o wartości ponad pół miliona złotych, w tym m.in. kardiomonitory, aparat USG, bronchofiberoskop czy bronchoskop trafiły w środę na Oddział Intensywnej Terapii szpitala Pabianickie Centrum Medyczne. Urządzenia zostały przekazane przez fundację „My Kochamy Pabianice”, założoną z inicjatywy firmy farmaceutycznej Aflofarm Farmacja Polska. Oficjalne przekazanie sprzętu odbyło się 29 czerwca.