Aflofarm wprowadza pierwszy na świecie lek z furaginą w zawiesinie

04.09.2017

Aflofarm wprowadza pierwszy na świecie lek z furaginą w zawiesinie

Dafurag Junior to pierwszy na świecie lek z furazydyną (zwaną także furaginą) w formie zawiesiny doustnej. Produkt zawiera furaginę w dawce 10 mg/ml. Przeznaczony jest przede wszystkim dla pacjentów pediatrycznych. Wydawany jest z przepisu lekarza i może być stosowany u dzieci powyżej trzeciego miesiąca życia.

Wskazania leku Dafurag Junior obejmują leczenie ostrych i przewlekłych niepowikłanych zakażeń dolnych dróg moczowych, wywołanych przez bakterie z gatunku pałeczki okrężnicy (Escherichia coli) u dzieci i dorosłych.

Furazydyna jest skuteczną i bezpieczną substancją, od wielu lat stosowaną w leczeniu zakażeń dolnych dróg moczowych. Ma działanie przeciwbakteryjne - likwiduje przyczynę infekcji hamując rozwój bakterii wywołujących zakażenia dolnych dróg moczowych. Jest także rekomendowana przez Polskie Towarzystwo Nefrologii Dziecięcej w profilaktyce Zapaleń Układu Moczowego u dzieci.

Do tej pory furazydyna była dostępna jedynie w formie tabletek, co znacznie utrudniało jej aplikację u najmłodszych pacjentów. Forma zawiesiny zwiększa komfort przyjmowania leku przez dzieci i ułatwia rodzicom jego podawanie. Umożliwia także precyzyjne dawkowanie, co pozytywnie wpływa na efektywne leczenie zakażeń dróg moczowych pacjentów w grupie pediatrycznej. Jesteśmy dumni z faktu, że to właśnie polska firma jako pierwsza na świecie wprowadziła lek w takiej postaci.

Hanna Wahl – Członek Zarządu, Dyrektor ds. Rozwoju Aflofarm Farmacja Polska.

Zakażenia Układu Moczowego są drugą najczęstszą infekcją bakteryjną u dzieci. Szacuje się, że objawy zakażenia układu moczowego (w skrócie często opisywanego jako ZUM) pojawiają się u około 8% dziewczynek i 2% chłopców do siódmego roku życia.  Za około 80% przypadków ZUM u dzieci odpowiedzialna jest bakteria Escherichia coli. Infekcje te najczęściej objawiają się gorączką bez wyraźnej przyczyny, bolesnym oddawaniem moczu, częstomoczem czy bolesnością w okolicy lędźwiowej. U najmłodszych dzieci mogą objawiać się także m.in. bólami brzucha, kolką jelitową, wymiotami, biegunką.

Pozwolenie na dopuszczenie do obrotu wydane zostało w dniu 28.06.2017 r. przez Prezesa Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych. Lek został wprowadzony do sprzedaży w sierpniu.

Firma Aflofarm jest obecna na rynku leków na receptę od 1998 r. Segment Rx jest jednym z priorytetowych kierunków rozwoju dla firmy. Obecnie Aflofarm ma kilkanaście pozycji produktowych w segmencie na receptę, w tym m.in. takie leki jak Recodium (stosowany w leczeniu mioklonii pochodzenia korowego), Stepcil (stosowany w leczeniu chromania przestankowego) czy Kidofen Duo (jedyne połączenie ibuprofenu i paracetamolu w postaci pediatrycznej).

Aflofarm to dynamicznie rozwijająca się polska firma, działającą w sektorze ochrony zdrowia już od ponad dwudziestu lat. Każdego roku zdobywa coraz wyższe pozycje w rankingach firm farmaceutycznych. Obecnie Aflofarm to pierwsza firma w segmencie leków bez recepty, z takimi wiodącymi markami jak: Desmoxan, Opokan, NeoMag. Aflofarm to niekwestionowany lider w zakresie nowoczesnych technologii farmaceutycznych. W trosce o Pacjentów firma wdraża najbardziej innowacyjne i złożone produkty na rynku. Bazując na badaniach, a przede wszystkim na bezpośrednim kontakcie z człowiekiem stara się natychmiast odpowiadać na potrzeby konsumentów. Więcej informacji na temat firmy można znaleźć na stronie internetowej www.aflofarm.com.pl oraz na oficjalnym profilu firmy na portalu LinkedIn: www.linkedin.com/company/aflofarm-farmacja-polska-sp-z-o-o

Prezes Aflofarmu z nagrodą specjalną EY Przedsiębiorca Roku

Jacek Furman, Prezes Zarządu Aflofarm Farmacja Polska otrzymał Nagrodę Specjalną konkursu EY Przedsiębiorca Roku. Gala finałowa odbyła się w czwartek, 23 listopada w Warszawie.
Aflofarm organizuje antynikotynowe szkolenie dla farmaceutów

Aflofarm Farmacja Polska, wspólnie z Uniwersytetem Medycznym w Łodzi i Łódzką Okręgową Izbą Aptekarską realizuje szkolenie dla farmaceutów pt. „Opieka farmaceutyczna dla pacjentów uzależnionych od nikotyny”. Konferencja szkoleniowa odbędzie się 25 listopada w auli wykładowej Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.
Akustone z rekomendacją Instytutu Narządów Zmysłów

Akustone - wyrób medyczny przeznaczony do higieny uszu opracowany przez firmę Aflofarm Farmacja Polska otrzymał oficjalną rekomendację Instytutu Narządów Zmysłów w Kajetanach. Eksperci podkreślają przede wszystkim edukacyjną rolę kampanii reklamowej produktu.  „Spot promujący preparat Akustone stanowi dobre narzędzie zachęcające w pierwszej kolejności do stosowania się do zaleceń lekarskich, ucząc przy tym szacunku i podążania za lekarskimi wskazaniami”, czytamy w rekomendacji Instytutu.

Akustone z rekomendacją Instytutu Narządów Zmysłów